Ryby podejrzane o przenoszenie groźnej choroby
Chorobą Creutzfeldta-Jakoba można się zarazić, jedząc mięso ryb karmionych odpadami mięsa wołowego – twierdzą badacze
Według dzisiejszej wiedzy choroba wywoływana jest przez zjedzenie mięsa bydła cierpiącego na chorobę szalonych krów. Ale w raporcie opublikowanym w najnowszym magazynie naukowym „Journal of Alzheimer Disease” dr Robert P. Friedland, neurolog z Uniwersytetu w Louisville, dowodzi, że karmione odpadami wołowymi ryby mogą przenosić nowy wariant CJD. Naukowcy chcą skłonić władze USA do wydania zakazu karmienia hodowanych ryb mięsem lub mączką kostną bydła do momentu, kiedy bezpieczeństwo nie zostanie potwierdzone.
„Jesteśmy zaniepokojeni – napisali w naukowcy. – Nie sprawdziliśmy możliwości przenoszenia choroby z krów na ludzi za pośrednictwem ryb. Ale postulujemy, aby takiej praktyki zakazać. Dziko żyjące ryby bardzo dobrze się mają, nie jedząc bydła domowego.”
Ryzyko jest znikome, ale proces przenoszenia się choroby jest do końca poznany. To, że dotąd nie odnotowano przypadku zakażenie, nie znaczy, że nie może się zdarzyć.