Złocisty trunek dosładzany akcyzą
Syrop dolany do piwa przez barmana nie zwiększy obciążenia napoju akcyzą, ale ten sam syrop dodany do piwa w browarze – już tak
Takie wnioski wyciągają organy celne z przepisów określających podstawę opodatkowania piwa. Opierają się one na specjalistycznych pojęciach z zakresu browarnictwa, jak stopnie Plato, ekstrakt brzeczki podstawowej czy ekstrakt rzeczywisty.
W uproszczeniu podstawa opodatkowania zależy od gęstości roztworu (brzeczki podstawowej), z którego po fermentacji otrzymuje się piwo. Co istotne, według rozporządzenia ministra finansów parametry brzeczki podstawowej można określić tylko pośrednio, na podstawie gęstości wyrobu gotowego.
– W wypadku produkcji tradycyjnego piwa ten sposób określania podstawy nie rodzi żadnych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta