Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Złocisty trunek dosładzany akcyzą

05 sierpnia 2009 | Prawo | Wojciech Kaptur

Syrop dolany do piwa przez barmana nie zwiększy obciążenia napoju akcyzą, ale ten sam syrop dodany do piwa w browarze – już tak

Takie wnioski wyciągają organy celne z przepisów określających podstawę opodatkowania piwa. Opierają się one na specjalistycznych pojęciach z zakresu browarnictwa, jak stopnie Plato, ekstrakt brzeczki podstawowej czy ekstrakt rzeczywisty.

W uproszczeniu podstawa opodatkowania zależy od gęstości roztworu (brzeczki podstawowej), z którego po fermentacji otrzymuje się piwo. Co istotne, według rozporządzenia ministra finansów parametry brzeczki podstawowej można określić tylko pośrednio, na podstawie gęstości wyrobu gotowego.

– W wypadku produkcji tradycyjnego piwa ten sposób określania podstawy nie rodzi żadnych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8388

Spis treści
Zamów abonament