Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Produkujesz żywność, musisz przestrzegać przepisów

24 września 2009 | Gazeta prawa i podatków | Zofia Jóźwiak

Jeśli prowadzisz sklep lub zakład gastronomiczny, musisz wdrożyć system HACCP. Nie da się tego rzetelnie zrobić w kilka dni

HACCP obowiązuje prawie wszystkie firmy mające kontakt z żywnością, niezależnie od ich wielkości. Musi być wprowadzony w niemal każdym sklepie, hurtowni artykułów spożywczych, zakładzie produkującym żywność, barze czy restauracji. Dotyczy także: szpitali, zakładów opieki zdrowotnej, żłobków, przedszkoli, szkół, sanatoriów, domów spokojnej starości, domów dziecka, internatów, instytucji charytatywnych organizujących bezpłatne żywienie. Nie unikną wdrożenia systemu prowadzący żywienie w podróży (na statkach, w samolotach, pociągach). Nie dotyczy natomiast tzw. produkcji pierwotnej (hodowla zwierząt do czasu uboju, uprawy roślin, zbioru ziół i grzybów, łowiectwa). Nie ma już potrzeby stosowania go przy serwowaniu posiłków w gospodarstwie agroturystycznym, a także przy handlu obwoźnym, gdy pojazdy spełniają unijne wymagania.

Książka i ekspert to za mało

Zanim przedsiębiorca zacznie wdrażać procedury, powinien się solidnie przygotować. Mimo że obowiązkowe wdrażanie zaczęło się przed kilku laty, to niektórzy, zwłaszcza najmniejsi przedsiębiorcy, kupują w Internecie gotowy system nieuwzględniający specyfiki ich działalności. Czasem takie ogólne ustalenia powodują sporo problemów. Albo w ogóle firma z nich nie korzysta i trzyma tylko na wypadek kontroli, albo ma problemy z wypełnieniem zbyt ogólnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8430

Spis treści

Ekonomia

Amerykańska gospodarka odżyje w przyszłym roku
Banderole blokują sprzedaż alkoholu
Bank woli radzić sobie sam
Cytat dnia
Człowiek – najsłabsze ogniwo bezpieczeństwa
Dell dostanie 55 mln euro od rządu
Dobra umowa, czyli precyzyjny podział ról
Duże firmy wykluczone bez powodu
Dystrybutorzy łapią oddech
Dziurawe umowy bankowe
Fortis Bank kontra placówki
Impet wytracił moc
Kalendarium gospodarcze
Klienci nie chcą przepłacać za IT
Kolejny znak ożywienia
Konsolidacja, lek na każdy ból
Kryzys dosięgnął branży IT
Liczba dnia - 1,6 mld zł wzrosły kredyty na nieruchomości
Małe i średnie firmy pozwolą zarobić branży
Na spotkaniu G20 głównie kryzys i bonusy
Nowe częstotliwości ożywią rynek już w przyszłym roku
Nowe połączenie energetyczne do Niemiec
Opel: pomoc pod lupą Unii
P&G uruchomił fabrykę za 50 mln dolarów
PZU: czy dojdzie do ugody?
Polska to dla nas strategiczny rynek
Powolny schyłek subsydiów
Przedsiębiorstwa mają szansę na wyższe limity
Przeszkadza konkurencja
Równy głos nadzorców w Unii
Sejm zajmie się strategią dla portów morskich
Siedem spółek zbrojeniowych wzmocni pancerny Bumar
Spadek po dobrych wiadomościach
Sprywatyzować giełdę!
Sprzedaż chemii naruszy konkurencję
Spółdzielcze kasy ze stratą
Stawiam, że sprawa rozstrzygnie się przed arbitrażem
Stopy w USA wciąż nisko
Subsydia, czyli mniejsze zło
Systemy ERP pomagają przetrwać
Trudny los telekomunikacyjnych debiutantów
Trzeba dbać o starych klientów
W skrócie
Widać już lekkie ożywienie
Wygraliśmy spór o emisję CO2
Z Banku Pocztowego do ZUS
Zbrojny reformator
Zlecanie z pułapkami
Złoty się osłabił

Kariera i Biznes

Zamów abonament