Produkujesz żywność, musisz przestrzegać przepisów
Jeśli prowadzisz sklep lub zakład gastronomiczny, musisz wdrożyć system HACCP. Nie da się tego rzetelnie zrobić w kilka dni
HACCP obowiązuje prawie wszystkie firmy mające kontakt z żywnością, niezależnie od ich wielkości. Musi być wprowadzony w niemal każdym sklepie, hurtowni artykułów spożywczych, zakładzie produkującym żywność, barze czy restauracji. Dotyczy także: szpitali, zakładów opieki zdrowotnej, żłobków, przedszkoli, szkół, sanatoriów, domów spokojnej starości, domów dziecka, internatów, instytucji charytatywnych organizujących bezpłatne żywienie. Nie unikną wdrożenia systemu prowadzący żywienie w podróży (na statkach, w samolotach, pociągach). Nie dotyczy natomiast tzw. produkcji pierwotnej (hodowla zwierząt do czasu uboju, uprawy roślin, zbioru ziół i grzybów, łowiectwa). Nie ma już potrzeby stosowania go przy serwowaniu posiłków w gospodarstwie agroturystycznym, a także przy handlu obwoźnym, gdy pojazdy spełniają unijne wymagania.
Książka i ekspert to za mało
Zanim przedsiębiorca zacznie wdrażać procedury, powinien się solidnie przygotować. Mimo że obowiązkowe wdrażanie zaczęło się przed kilku laty, to niektórzy, zwłaszcza najmniejsi przedsiębiorcy, kupują w Internecie gotowy system nieuwzględniający specyfiki ich działalności. Czasem takie ogólne ustalenia powodują sporo problemów. Albo w ogóle firma z nich nie korzysta i trzyma tylko na wypadek kontroli, albo ma problemy z wypełnieniem zbyt ogólnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta