Tanio i pysznie, czyli śledzie
Wielką karierę, jaką zrobiły w kuchni Rzeczypospolitej, zawdzięczają śledzie kilku znakomicie uzupełniającym się właściwościom.
Po pierwsze, z racji łatwości połowu i masowości występowania w Bałtyku były bardzo tanie, a do tego po prostym zakonserwowaniu w soli lub innej marynacie długo zachowywały trwałość i dawały się łatwo transportować. Mogły więc stanowić jeden z podstawowych składników diety ludzi ubogich – od Bałtyku po Karpaty.
Po drugie, doskonale pasowały do jadłospisu postnego, a przecież dawna Polska słynęła w świecie z wyjątkowo gorliwie przestrzeganych postów, które w sumie obejmowały ponad połowę dni w roku (wstrzemięźliwość w spożywaniu mięsa obejmowała każdą środę, piątek i sobotę, do tego dochodził Wielki Post, posty kwartalne i wigilie większych świąt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta