Obwarzanek rusza na podbój UE
Chrupiący, złocisty przysmak ma trafić na listę produktów chronionych
Znaki szczególne: średnica od 12 do 17 cm, grubość splotu 2 do 4 cm, waga od 80 do 120 gramów. Połysk, lekko słodkawy smak. Czasem z makiem lub solą, innym razem – z sezamem czy serem. Rodem z Krakowa.
Czeka na rejestrację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (jeśli w ciągu pół roku żadne z państw Wspólnoty nie wniesie sprzeciwu, specjał będzie chroniony). Nie precel czy bajgiel, tylko obwarzanek krakowski. Pod Wawelem za 1,30 – 1,40 zł. Ostatnio próbował podbić kilka punktów w Warszawie, m.in. Złote Tarasy.
Nie wiadomo, czy gustowali w nim król Jagiełło albo królowa Jadwiga, ale to w rachunkach ich dworu znaleziono pierwsze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta