Zła reputacja niszczy rodzime wina owocowe
Resort rolnictwa rusza na ratunek krajowym winom
– Przeciętny Polak uważa, że najtańsze wino gronowe jest lepsze od wina owocowego, nawet gdy ma do czynienia z produktem wysokiej jakości – ubolewa Elżbieta Pawłowska, dyrektor Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa. Złą opinię wina z owoców zawdzięczają produktom winopodobnym, które zaczęły zalewać rynek od lat 70. XX wieku. W ostatnich latach dodatkowo popyt na nie osłabiła moda na wina gronowe z importu.
Branża szacuje, że dekadę temu produkcja win owocowych wynosiła w Polsce ok. 500 mln litrów rocznie. Obecnie jest prawie pięć razy mniejsza i nadal spada. Część producentów szacuje, że do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta