Zatwierdzą obiekt i dodadzą do rejestru
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakłada na firmy rozpoczynające produkcję lub sprzedaż żywności obowiązek uzyskania wpisu
Przedsiębiorca na co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności składa do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (zgodnie z miejscem, w którym znajduje się zakład, choć są wyjątki) wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów lub tylko wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez PIS.
Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.
Każdy przedsiębiorca, który chce produkować lub sprzedawać żywność pochodzenia niezwierzęcego czy wprowadzać do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego nieobjęte urzędową kontrolą Inspekcji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta