Organiczna wcale nie jest zdrowsza
Nowe wyniki badań produktów ekologicznych wskazują, że ich wyższa cena nie musi iść w parze z lepszą jakością
Organiczne marchewki, ekologiczna sałata, naturalne jajka, warzywa i owoce z biologicznych upraw – są droższe, ale zdrowsze. A na zdrowiu się nie oszczędza, prawda? To dlatego w supermarketach stworzono dla nich specjalne działy, a sklepy z ekologiczną żywnością powstają jak grzyby (organiczne) po deszczu.
Naturalnie, że naturalne
Moda na zdrową żywność to trend globalny, dlatego sprawie postanowili przyjrzeć się naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Przeanalizowali wyniki 17 zbiorczych badań porównujących zdrowie ludzi jedzących żywność organiczną i normalną. Sprawdzili też 223 badania składu żywności ekologicznej pod kątem ich własności odżywczych, a także występowania bakterii, grzybów i pestycydów. Wyniki raczej nie spodobają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta