Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Organiczna wcale nie jest zdrowsza

06 września 2012 | Nauka | Piotr Kościelniak
Pomidory uprawiane w „ekologicznych” gospodarstwach są tak samo zdrowe i pożywne jak inne
źródło: AP
Pomidory uprawiane w „ekologicznych” gospodarstwach są tak samo zdrowe i pożywne jak inne

Nowe wyniki badań produktów ekologicznych wskazują, że ich wyższa cena nie musi iść w parze z lepszą jakością

Organiczne marchewki, ekologiczna sałata, naturalne jajka, warzywa i owoce z biologicznych upraw – są droższe, ale zdrowsze. A na zdrowiu się nie oszczędza, prawda? To dlatego w supermarketach stworzono dla nich specjalne działy, a sklepy z ekologiczną żywnością powstają jak grzyby (organiczne) po deszczu.

Naturalnie, że naturalne

Moda na zdrową żywność to trend globalny, dlatego sprawie postanowili przyjrzeć się naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Przeanalizowali wyniki 17 zbiorczych badań porównujących zdrowie ludzi jedzących żywność organiczną i normalną. Sprawdzili też 223 badania składu żywności ekologicznej pod kątem ich własności odżywczych, a także występowania bakterii, grzybów i pestycydów. Wyniki raczej nie spodobają...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9328

Wydanie: 9328

Spis treści
Zamów abonament