Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tony żywności lądują w śmieciach

26 października 2013 | Ekonomia
Klienci muszą zmienić zwyczaje zakupowe
źródło: Rzeczpospolita
Klienci muszą zmienić zwyczaje zakupowe

handel | 39 proc. Polaków wyrzuca żywność i ta liczba rośnie. Marnowana jest nawet jedna trzecia spożywczych zakupów.

piotr mazurkiewicz

Co roku w Polsce wyrzucane jest 7 mln ton żywności. Jak na kraj zmagający się z problemem niedożywienia dzieci – a mowa tylko o 162 tys. uczniów w wieku 7–12 lat – jest to zjawisko porażające.

Z niedawno ogłoszonego badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 39 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. To 9 pkt proc. więcej niż rok temu.

Klient wie lepiej

30 proc. jako główny powód podaje przegapienie terminów przydatności do spożycia, a kolejne wymieniane powody to za duże porcje, zakup złego produktu, niewłaściwe przechowywanie czy po prostu nieprzemyślane zakupy.

– Marnowanie jedzenia odbywa się już w sklepach, ponieważ wielu klientów zachowuje się nieodpowiedzialnie – rozrywają opakowania, odkręcają słoiki czy ugniatają warzywa,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9675

Wydanie: 9675

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament