Tony żywności lądują w śmieciach
handel | 39 proc. Polaków wyrzuca żywność i ta liczba rośnie. Marnowana jest nawet jedna trzecia spożywczych zakupów.
piotr mazurkiewicz
Co roku w Polsce wyrzucane jest 7 mln ton żywności. Jak na kraj zmagający się z problemem niedożywienia dzieci – a mowa tylko o 162 tys. uczniów w wieku 7–12 lat – jest to zjawisko porażające.
Z niedawno ogłoszonego badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 39 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. To 9 pkt proc. więcej niż rok temu.
Klient wie lepiej
30 proc. jako główny powód podaje przegapienie terminów przydatności do spożycia, a kolejne wymieniane powody to za duże porcje, zakup złego produktu, niewłaściwe przechowywanie czy po prostu nieprzemyślane zakupy.
– Marnowanie jedzenia odbywa się już w sklepach, ponieważ wielu klientów zachowuje się nieodpowiedzialnie – rozrywają opakowania, odkręcają słoiki czy ugniatają warzywa,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta