Słodko-gorzki smak podwyżek
Drogie kakao i kawa szkodzą marżom producentów. Rośnie więc ryzyko, że zdrożeją czekolada i mała czarna. Wzrost cen nie będzie jednak duży.
beata drewnowska Katarzyna Kucharczyk
Przed Bożym Narodzeniem Polacy chętniej niż zwykle kupują słodycze. W tym roku ich producenci nie mają jednak szczególnych powodów do zadowolenia.
– Przy tak wysokich poziomach cen surowców optymalizowanie procesów produkcyjnych i szukanie dalszych oszczędności może już nie wystarczyć do utrzymania satysfakcjonujących marż – mówi „Rzeczpospolitej" Marek Malinowski, prezes spółki Mieszko.
Jej konkurent, krakowski Wawel, już kilka tygodni temu zasygnalizował, że – właśnie z powodu rosnących cen surowców – jego marże w IV kwartale 2014 r. nie będą rewelacyjne.
Najbardziej wynikom producentów słodyczy czekoladowych szkodzi drogie kakao.
– Pierwsze trzy kwartały 2014 r. przebiegały pod znakiem systematycznego wzrostu jego cen na światowych giełdach – wyjaśnia Piotr Jelonek, ekonomista Raiffeisen Polbanku. – Przejściowo zyskiwały niemal 25 proc. względem poziomów z początku roku – dodaje.
Ebola sieje postrach
Tak dużą zwyżkę cen ziarna kakao wywołał rozprzestrzeniający się w Afryce wirus Ebola. Świat przestraszył się, że dojdzie do zakłóceń w jego dostawach z Wybrzeża Kości Słoniowej. Powód? Przypada na nie 40 proc. światowej produkcji tego surowca.
W ostatnich miesiącach drożała...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta