Piwna rewolucja na kolorowym słodzie
alkohol | W 2015 roku może zadebiutować w Polsce tysiąc piw. W ślad za tym rośnie popyt na specjalistyczne słody.
Beata Drewnowska
– W Polsce zapanowały dobre czasy dla piw innych niż jasne pełne produkowane przez koncerny – mówi Andrzej Olkowski, prezes Regionalnych Browarów Polskich. – W ślad za tym rośnie liczba browarów restauracyjnych, rzemieślniczych i kontraktowych, które produkują piwo według własnych receptur w działających już warzelniach.
Będą kolejne browary
Zgodnie z szacunkami w Polsce może być już prawie 120 browarów, a jeszcze wiosną 2014 r. ich liczba przekraczała nieznacznie 100. W tym roku tempo tworzenia nowych warzelni może przyspieszyć. Przedstawiciele branży piwowarskiej nie wykluczają, że w 2015 r. na rynku zadebiutuje tysiąc nowych piw, dwa razy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta