Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Branża wie, jak uciekać do przodu

20 września 2017 | Ekonomia | Waldemar Rogowski

Piekarze mają problem, stale spada w Polsce spożycie pieczywa, co roku o 3–4 proc., od 1999 roku spadło o połowę. Obecnie przeciętny Polak zjada rocznie 45 kg chleba, bułek i ciastek, kilkanaście lat temu zjadał ponad sto kilogramów. Przyczyny zmiany są znane. Wraz ze wzrostem zamożności zjadamy coraz mniej chleba, bo zastępujemy go mięsem, warzywami, owocami czy nabiałem. Pieczywo charakteryzuje się ujemną dochodową elastycznością popytu, wraz ze wzrostem dochodu społeczeństwa maleje popyt. Mimo to branża sobie radzi, większość biznesu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10857

Wydanie: 10857

Spis treści
Zamów abonament