Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mrożonki i powrót do tradycji

20 września 2017 | Ekonomia
Produkcja pieczywa w polsce maleje, ale spadki, dzięki eksportowi, nie są duże
źródło: Rzeczpospolita
Produkcja pieczywa w polsce maleje, ale spadki, dzięki eksportowi, nie są duże

Prognozy | Lokalne piekarnie mają szanse pokojowo współistnieć z producentami pieczywa do odpieku. Łączenie wypieku i gastronomii to moda, która przyszła z Zachodu. Aleksandra ptak

Polacy kupują coraz mniej pieczywa, na szalenie rozdrobnionym rynku firm piekarniczych szybko wyrastają firmy, które zainwestowały w pieczywo mrożone. Branża piekarnicza boi się jednak nie tyle mrożonek, ile walki cenowej. Szanse widzi w ucieczce do przodu – edukowaniu klientów i zwiększaniu asortymentu piekarni osiedlowych.

Konkurencja z zamrażarki

Pieczywo mrożone króluje w dyskontach. „Zasadniczą część naszego asortymentu pieczywa stanowią produkty odpiekane każdego dnia w sklepach Lidl" – napisało biuro prasowe tej sieci handlowej, podobnie informacje przekazała Biedronka. Tymczasem nie wszyscy kupują pieczywo mrożone świadomie. – Coraz bardziej powszechnym rozwiązaniem stosowanym przez sieci handlowe jest mrożenie pieczywa i jego odpiek w sklepie – mówi „Rzeczpospolitej" Małgorzata...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10857

Wydanie: 10857

Spis treści
Zamów abonament