Organizacja bankietu z 8-proc. stawką VAT
Kompleksowa usługa organizacji imprezy okolicznościowej, której zasadniczą częścią jest usługa gastronomiczna wraz z elementami pomocniczymi (wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja itp.) powinna być opodatkowana stawką podatku obniżoną do wysokości 8 proc. Jedynie do podawanych w trakcie bankietu napojów gorących (kawa, herbata) i chłodzących należy zastosować 23-proc. stawkę VAT.
Tak wynika z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 10 stycznia 2018 r. (0111-KDIB3-1.4012.797.2017.1.BW).
Podatnik (dalej: wnioskodawca) prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, której przedmiotem jest świadczenie usług budowlanych oraz działalność usługowo-gastronomiczna. W ramach działalności usługowo-gastronomicznej wnioskodawca świadczy usługi organizacji imprez okolicznościowych, w tym m.in. wesel, studniówek, komunii itp., dla których zasadniczym elementem jest usługa gastronomiczna mieszcząca się pod symbolem 56.10.11.0 klasyfikacji PKWiU („Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach"). Wraz z usługą zasadniczą wykonywane są również usługi pomocnicze, takie jak: wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.
W ramach posiłków wnioskodawca wydaje również napoje gorące (w tym: kawę, herbatę) oraz napoje chłodzące. Cała usługa związana z organizacją imprezy okolicznościowej wykonywana jest w budynku należącym do wnioskodawcy. Tu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta