Rolnictwo musi zacząć ograniczać emisję CO2
ONZ-owska Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wzywa do zmniejszenia ilości stosowanych nawozów i ograniczenia spożycia mięsa.
Aby realny pozostał cel osiągnięcia do 2050 r. neutralności klimatycznej, UE będzie musiała objąć systemem opłat za emisje także rolnictwo – wynika z raportu ESABCC, ciała doradzającego Unii w kwestiach klimatycznych. Przyspieszenie redukcji emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie to twardy orzech do zgryzienia, bo już poprzednie tego typu inicjatywy spotykały się ze sprzeciwem farmerów.
Rolnictwo UE a klimat
Jak przyznają eksperci ESABCC, emisje związane z działalnością rolną, które w przypadku Danii stanowią 25 proc. wszystkich – a w Irlandii nawet 37 proc. – nie spadają, co ich zdaniem wynika z braku odpowiednich zachęt ekonomicznych dla farmerów. Autorzy raportu doradzają ograniczenie wsparcia dla wysokoemisyjnych działów rolnictwa, jak hodowla zwierząt na mięso, na rzecz dofinansowania tych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta