Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak mówić o zrównoważonym żywieniu

28 października 2024 | Dodatki Jednodniowe | Jeremi Jędrzejkowski
Uczestnicy panelu dyskutowali o potrzebie zmiany naszych nawyków żywieniowych na bardziej zrównoważone, a co za tym idzie – także zdrowsze
autor zdjęcia: Konfederacja Lewiatan
źródło: Rzeczpospolita
Uczestnicy panelu dyskutowali o potrzebie zmiany naszych nawyków żywieniowych na bardziej zrównoważone, a co za tym idzie – także zdrowsze

Nasza dieta ma ogromne znaczenie dla jakości naszego życia – teraz i w przyszłości. Jej zmiana na przyjazną zdrowiu i planecie może skutkować dłuższym życiem w dobrej kondycji. Ma to także bezpośrednie przełożenie na zmniejszenie kosztów ponoszonych przez państwa na opiekę zdrowotną i wypłatę świadczeń.

Jak przekonać konsumentów do zrównoważonych, korzystnych dla zdrowia i kondycji planety codziennych decyzji żywieniowych? Kto, kogo i w jaki sposób powinien edukować, aby przyniosło to zamierzone efekty? Jak mówić o zrównoważonym żywieniu, tak by słuchały i rozumiały wszystkie pokolenia? Te zagadnienia znalazły się w centrum uwagi uczestników dyskusji „Żywność dla przyszłości: Edukacja a wybory konsumenckie. Jak mówić o zrównoważonym żywieniu?” podczas 13. Europejskiego Forum Nowych Idei (EFNI) w Sopocie.

– Obecne podejście zagraża przyrodniczym podstawom produkcji żywności. Wyczerpuje rezerwy jej wzrostu – powiedział dr hab. Zbigniew Karaczun z think tanku Żywność dla Przyszłości oraz profesor Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii SGGW, podczas prezentacji, która poprzedziła debatę.

Mówił także o skutkach nieprawidłowego odżywiania, które widoczne są zarówno w pogorszeniu dobrostanu społeczeństw, jak i w zwiększeniu kosztów dla państw ponoszonych na opiekę zdrowotną. Jak wskazał, za aż 70 proc. ukrytych kosztów zdrowotnych odpowiadają efekty nieprawidłowej diety.

Nawiązując do tych danych, Katarzyna...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 13013

Wydanie: 13013

Spis treści
Zamów abonament