Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Powrót pyzy i forszmaku

28 lipca 2007 | Styl życia
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

KUCHNIA Powrót pyzy i forszmaku Powstają restauracje w poszukiwaniu straconego polskiego smaku. Można w nich zjeść regionalne domowe potrawy. Już nie tylko naleśniki z serem i żur w chlebie

Wygłodzeni‚ po latach odgórnie ustalanych receptur w punktach zbiorowego żywienia w PRL‚ gdy fantazja kucharza ujawniała się co najwyżej użyciem do garni gałązki kopru zamiast pietruszki‚ rzuciliśmy się na potrawy kuchni orientalnej. W przyczepach kempingowych zamienionych w minibary wydawano warzywno-mięsne potrawki z ryżem‚ z egzotycznym naonczas sosem sojowym. Potem pojawiła się kuchnia francuska ze ślimakami‚ ostrygami i designem na talerzu. W dalszej kolejności poznawaliśmy potrawy włoskie‚ meksykańskie‚ tureckie‚ chińskie. Ostatnim krzykiem mody jest japońskie sushi i hinduska samosa.

Kuchnia polska zeszła do podziemia‚ wstyd się było przyznać‚ że ją preferujemy‚ gdy wszyscy wokół grzmieli‚ że ciężka‚ tłusta‚ mało finezyjna. I tylko kilku miłośników staropolskich smaków‚ takich jak Grzegorz Russak z Domu Polonii w Pułtusku‚ Jan Kościuszko z Krakowa czy Magda Gessler z Warszawy, uparcie promowało polskie potrawy. ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4271

Spis treści
Zamów abonament