Soki, mąka, drób i słodycze idą w górę
W pierwszym półroczu zdrożeje większość produktów żywnościowych. Producenci zapowiadają podwyżki, ponieważ ich wydatki na surowce są już rekordowo wysokie i nadal rosną
– Podwyżki cen detalicznych przetworów owocowych są konieczne, ponieważ dotychczasowe nie zrekompensowały producentom znacznego wzrostu cen surowców, który miał miejsce w ubiegłym roku – wyjaśnia Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z powodu przymrozków, które zniszczyły wiele sadów, owoce, m.in. jabłka i wiśnie, zdrożały od kilkudziesięciu do kilkuset procent.
Aby nie zahamować popytu, producenci rozłożyli podwyżki w czasie. W ciągu całego 2007 roku ceny detaliczne soku jabłkowego wzrosły o 11 procent. Eksperci szacują, że w pierwszym półroczu soki z owoców krajowych podrożeją o kolejne 10 – 15 procent. O blisko 40 procent mogą do czerwca 2008 roku podrożeć mrożonki z owoców, a o co najmniej 5 – 6 procent dżemy i konfitury.
Pod koniec pierwszego kwartału ceny o kilka procent podniesie grupa Maspex...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta