Wiosna drogiej żywności
Inflacja przyspiesza, w lutym według resortu finansów wyniosła już 4,6 proc. Nakręcają ją coraz wyższe ceny produktów spożywczych i drożejąca energia
W ostatnich miesiącach duży skok cen żywności – najwyższy od 2004 r. – doprowadził do gwałtownego wzrostu inflacji. Efekty są wyraźnie widoczne: Ministerstwo Finansów szacuje, że w lutym tempo wzrostu cen wyniosło 4,6 proc. w skali roku i było o 0,3 pkt proc. wyższe niż w styczniu i aż o 0,6 pkt proc. niż w grudniu. A jeszcze wczesną jesienią ubiegłego roku, kiedy inflacja nieznacznie przekraczała 2 proc., nikt nie spodziewał się tak gwałtownych zwyżek.
I nic nie zapowiada, żeby w ciągu najbliższych miesięcy miało się coś w tej kwestii zmienić. Narodowy Bank Polski prognozuje, że w tym roku ceny żywności wzrosną...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta