Już ponad 70 sieci restauracyjnych oferuje franczyzę
Rośnie liczba lokali. Tylko w ubiegłym roku na polskim rynku pojawiło się prawie 20 nowych sieci franczyzowych. Co ciekawe, tworzą je głównie mali restauratorzy
Gastronomia jest w Polsce jedną z najprężniej rozwijających się branż spośród wszystkich rozbudowywanych poprzez franczyzę. W 2007 r. przybyło blisko 20 nowych sieci rozwijanych w ten sposób, o połowę więcej niż rok wcześniej – wynika z podsumowania przedstawionego przez Akademię Rozwoju Systemów Sieciowych (ARSS). Ogółem działa już u nas w gastronomii ponad 70 systemów franczyzowych.
Najdroższy z popularnych lokali gastronomicznych rozwijanych we franczyzie jest McDonald. Na jego uruchomienie z własnej kieszeni trzeba wyłożyć minimum 400 tys. zł. Całkowity zaś koszt inwestycji to 1 – 1,5 mln zł. Znacznie tańsze są pizzerie czy kawiarnie.
– Większość nowych lokali...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta