Eksport żywności: wzrost o 6 proc.
10,6 mld euro może w 2008 roku wynieść eksport polskiej żywności i produktów rolnych. To zaledwie kilka procent więcej niż przed rokiem. – Jesteśmy coraz mniej konkurencyjni za granicą – narzekają nasi producenci
– Nie jest możliwe, abyśmy w nieskończoność zwiększali sprzedaż zagraniczną w dotychczasowym tempie – mówi Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, autor najnowszego raportu o handlu produktami rolno-spożywczymi. Boom na nasze mięso, mleko i przetwory warzywne zaczął się w 2004 r., po wejściu Polski do Unii Europejskiej. W pierwszym pełnym roku członkostwa zwiększyliśmy eksport o 36 proc. W ubiegłym roku wzrost sięgnął 18 proc. W 2008 r. będzie znacznie niższy. – Eksport artykułów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta