Klasyka z szabaśnika
Czulent należy do najbardziej charakterystycznych pozycji w żydowskim jadłospisie. Nie jest to konkretna potrawa, raczej określony typ potraw.
Jego istota polega na tym, że jest to jednogarnkowe danie mięsne, które bardzo długo dochodzi w słabo ogrzanym piecu. Może być wołowina, baranina, jagnięcina, drób albo kiełbasa zapiekana z kaszą jęczmienną, gryczaną, grochem, cieciorką, różnymi rodzajami fasoli, ziemniakami, a nawet ryżem, przy czym zwykle kilka z tych produktów wykorzystuje się jednocześnie. Składniki układa się warstwami albo wymieszane.
Tradycyjnie gospodynie przygotowywały czulent w piątek przed zachodem słońca, po czym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta