Żołędziowe potrawy z galijskiego menu Wercyngetoryksa
Dzięki naukowym odkryciom we francuskim Bibracte zjeść można to, co Galowie 2000 lat temu
Żołędziowe puree, żołędziowe placki i ciasto, żytnie podpłomyki z cebulą, pszenne racuchy z orzechów laskowych, bób gotowany w mleku, soczewica z grzybami, karkówka grillowana na gorącym kamieniu, szyszki w miodzie.
Wszystko nakładane drewnianymi chochlami (warząchwiami, kopyściami), podawane na glinianych misach, czerpane glinianymi łyżkami, krajane żelaznymi nożami w rogowych oprawach. Tak się jada w restauracji Le Chaudron de Bibracte, Kociołek z Bibracte.
Są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta