Wino podnosi prestiż uczelni
Białe wina bianca, aurora i muskat powstają w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego. Co prawda nie trafią na rynek, ale będą podawane podczas uczelnianych uroczystości. Czy w ślady UJ pójdą inne uczelnie?
W Polsce to rejon Zielonej Góry uchodzi za stolicę winiarstwa, okazuje się jednak, że i w Małopolsce ta gałąź gospodarki zaczyna się coraz szybciej rozwijać – powstaje tam coraz więcej winnic.
Nauka w praktyce
Od czterech lat Uniwersytet Jagielloński ma własne winnice. Winne grona dojrzewają na dwuhektarowej działce w uczelnianym gospodarstwie w Łazach pod Bochnią. Uczelnia testuje tam, które odmiany winorośli przyjmą się najlepiej. A w Polsce udają się najlepiej szczepy mieszańcowe. Nie jest to winorośl właściwa, tylko wyselekcjonowane krzyżówki, które wytrzymują polskie warunki glebowe i klimatyczne oraz są odporne na choroby wywoływane przez grzyby. – Owoce muszą też wcześnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta