Eliksir długowieczności z ziół, miodu i wina Chianti
Recepty sprzed blisko 300 lat odkrył przypadkowo farmaceuta z Toskanii
Znalazł je w swojej aptece w miejscowości Asciano, wśród XVIII-wiecznych manuskryptów. Apteka znajduje się w tym budynku od stuleci.
Rękopisy zawierają przepisy na środki trawienne i zbawienne dla zdrowia wywary. Jeden z nich, spisany w roku 1715, zwrócił szczególną uwagę farmaceuty. Informuje on, jak sporządzać eliksir długowieczności. Podane składniki uznawane są obecnie za korzystne dla zdrowia: zioła, miód i czerwone wino Chianti. Jego głównym składnikiem są winogrona ze szczepu Sangiovese, bogate w resweratrol korzystnie wpływający na układ krążenia. Zioła zawierają substancje antyseptyczne i antybakteryjne. Miód obniża ciśnienie i sprzyja trawieniu.
Recepturą zainteresowała się destylarnia na północy Włoch. Według niej sporządzi miksturę przeznaczoną do sprzedaży. Po raz pierwszy zostanie zaprezentowana podczas konferencji „Wino i zdrowie” w październiku w Montalcino w Toskanii.