Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Eliksir długowieczności z ziół, miodu i wina Chianti

25 września 2008 | Nauka | Krzysztof Kowalski afp

Recepty sprzed blisko 300 lat odkrył przypadkowo farmaceuta z Toskanii

Znalazł je w swojej aptece w miejscowości Asciano, wśród XVIII-wiecznych manuskryptów. Apteka znajduje się w tym budynku od stuleci.

Rękopisy zawierają przepisy na środki trawienne i zbawienne dla zdrowia wywary. Jeden z nich, spisany w roku 1715, zwrócił szczególną uwagę farmaceuty. Informuje on, jak sporządzać eliksir długowieczności. Podane składniki uznawane są obecnie za korzystne dla zdrowia: zioła, miód i czerwone wino Chianti. Jego głównym składnikiem są winogrona ze szczepu Sangiovese, bogate w resweratrol korzystnie wpływający na układ krążenia. Zioła zawierają substancje antyseptyczne i antybakteryjne. Miód obniża ciśnienie i sprzyja trawieniu.

Recepturą zainteresowała się destylarnia na północy Włoch. Według niej sporządzi miksturę przeznaczoną do sprzedaży. Po raz pierwszy zostanie zaprezentowana podczas konferencji „Wino i zdrowie” w październiku w Montalcino w Toskanii.

Brak okładki

Wydanie: 8126

Spis treści
Zamów abonament