Jedzenie ryb nie pomaga sercu
Zaskakujące wyniki holenderskich badań: spożycie ryb nie zmniejsza ryzyka wystąpienia niewydolności serca
To brzmi jak herezja. Przez lata specjaliści od chorób układu krążenia i dietetycy przekonywali, że jedzenie tłustych ryb morskich to element zdrowej diety pomagającej utrzymać serce w dobrej kondycji. Wyniki wieloletnich badań prowadzonych przez Uniwersytet Wageningen pokazują jednak, że nie na wszystkie „sercowe sprawy” ryby pomagają.
– Naukowcy i eksperci są coraz bardziej przekonani, że spożycie ryb – nawet w niewielkich ilościach – chroni przed wystąpieniem zawału serca. Nie ma jednak żadnych przekonujących danych, że ryby chronią przed niewydolnością tego organu – przyznaje dr Marianne Geleinjse z Uniwersytetu Wageningen. – Tylko jedno...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta