Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trujący aromat?

13 stycznia 2010 | Nauka | Piotr Kościelniak

Substancja używana do nadawania rybom, serom i mięsu wędzonego aromatu może być groźna dla zdrowia – ostrzega Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Zbadano 11 substancji nadających ten aromat potrawom i w kilku przypadkach ich poziom może być toksyczny dla ludzi. Chodzi o aromaty uzyskane z drewna bukowego. Związki te są dodawane do produktów, które nie zostały poddane tradycyjnemu wędzeniu.

Brak okładki

Wydanie: 8521

Spis treści
Zamów abonament