Jaka stawka VAT na gotowe posiłki
Dostosowanie ustawy o VAT do klasyfikacji statystycznych i zmiana stawek spowodowały, że pojawiły się wątpliwości co do tego, jak powinny być opodatkowane niektóre produkty spożywcze i gastronomiczne, w tym tzw. dania gotowe
Zgodnie z pozycją 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT stawką 5 proc. VAT są objęte „gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.” (mieszczące się w grupowaniu PKWiU 10.85.1).
Objaśnienia do PKWiU nie wyjaśniają, co należy rozumieć pod pojęciem dań gotowych. Wyróżniają one w każdym razie:
- gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi (PKWiU 10.85.11);
- gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiaków i mięczaków (PKWiU 10.85.12);
- gotowe posiłki i dania na bazie warzyw (PKWiU 10.85.13);
- gotowe posiłki i dania na bazie wyrobów mącznych (PKWiU 10.85.14);
- pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną (PKWiU 10.85.19).
Wydaje się, że pod pojęciem dania gotowego należy rozumieć taki produkt, który może stanowić samodzielną pozycję menu, czy też samodzielny posiłek, i który zasadniczo jest zdatny do spożycia w jego aktualnym stanie bądź po obróbce termicznej.
5 proc. tylko do dostaw
Pojawia się tu pytanie o sposób...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta