Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Edith Piaf śpiewa do kotleta

29 kwietnia 2011 | Eko+ | Kamilla Staszak
Restauracja Saint Jacques w Warszawie
autor zdjęcia: Kamilla Staszak
źródło: Fotorzepa
Restauracja Saint Jacques w Warszawie
Le Gavroche w Londynie
źródło: materiały prasowe
Le Gavroche w Londynie
Małże św. Jakuba w Le Regal podawane są w sosie z kurek
źródło: materiały prasowe
Małże św. Jakuba w Le Regal podawane są w sosie z kurek
źródło: materiały prasowe

Kamilla Staszak Kuchnia francuska, czytaj: wykwintna. Francuzi daliby jej na pewno najwięcej gwiazdek. Jednak nie podbija świata, jak włoska czy chińska

Powszechnie uznawana jest za wyrafinowaną, a restauracje, które ją serwują, pod każdą szerokością geograficzną należą do drogich. Czy jednak wykwintność kulinarna znad Sekwany nie jest już tylko odgrzewanym kotletem z przeszłości i czkawką po snobizmie?

– Istnieje tylko jedna najlepsza kuchnia – ta, która nam smakuje. Przez wieki francuską uznawano za najbardziej wyszukaną i elegancką, gdyż mamy długą tradycję kulinarną. Dziś kuchnie narodowe lub regionalne w kociołku zdolnego i kreatywnego kucharza przewyższą danie francuskie upichcone przez dyletanta. Należy tylko poznać różne techniki gotowania, a z tymi we Francji eksperymentowaliśmy od dawna, więc mamy dobrze wyszkolonych kucharzy i opracowane metody. Potem doprawiamy je szczyptą zdolności, kroplą kreatywności, produktami wysokiej jakości i oto cały przepis na wykwintną kuchnię – przekonuje w rozmowie z „Rz" Francois Simon, krytyk kulinarny „Le Figaro" i autor popularnego blogu o restauracjach (francoissimon.typepad.fr).

Niedawno tradycyjną kuchnię francuską wpisano na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. Zaznaczono, że obejmuje ona nie tylko same dania, ale także rytuały związane z posiłkami i sposób ich serwowania, gdyż gastronomia we Francji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8915

Spis treści
Zamów abonament