Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie jemy, bo niesmaczne

12 lutego 2015 | Kraj | Janina Blikowska Joanna Ćwiek
Pracownicy firm dostarczających posiłki do szpitali przyznają, że są one przygotowywane  z gorszych i tańszych produktów. Winą za to obarczają niskie stawki żywieniowe
autor zdjęcia: Jerzy Dudek
źródło: Fotorzepa
Pracownicy firm dostarczających posiłki do szpitali przyznają, że są one przygotowywane z gorszych i tańszych produktów. Winą za to obarczają niskie stawki żywieniowe

Pacjenci wymuszają na szpitalach zmianę polityki żywieniowej.

Społeczne grupy nacisku powstają w internecie jak grzyby po deszczu. Walczą z nieuczciwymi pracodawcami, krzywdzącymi przepisami prawa, a także z kiepskim jedzeniem w szpitalach. I przynosi to efekty.

Pan Krzysztof w ostatnich latach trzy razy leżał w Wojskowym Instytucie Medycznym przy ul. Szaserów w Warszawie, ostatni raz kilka tygodni temu.

– Zauważyłem, że jedzenie się poprawiło. Jest smaczniejsze, lepiej doprawione. Kiedyś pacjenci często oddawali nietknięte posiłki, bo  nie nadawały się do jedzenia – opowiada.

Klinika do niedawna była placówką, która pod względem kulinarnym cieszyła się wyjątkowo złą sławą. Powoli się to zmienia.

„Szpital przy Szaserów naprawdę wziął się za porządne żywienie pacjentów. I tak trzymać!" – czytamy na facebookowym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10064

Wydanie: 10064

Spis treści
Zamów abonament