Zagadka ślepego sera
Ementaler jest robiony ze zbyt czystego mleka – orzekli Szwajcarzy.
Szwajcarskie sery tracą dziury! Co się dzieje? Pytanie tylko z pozoru brzmi dziecinnie. To dziury decydują o zapachu, smaku, konsystencji – i oczywiście wyglądzie – serów. Przez całe lata uważano, że za ich powstawanie odpowiedzialne są bakterie oraz wytwarzane przez nie gazy. A dzieciom opowiadano, że otwory wygryzają żarłoczne myszy buszujące w spiżarni.
Dziury traktowano bowiem jako uszkodzenie, niedoskonałość. Serowarzy pozbywali się tych „wad" przez prasowanie i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta