Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zagadka ślepego sera

12 czerwca 2015 | Nauka | Piotr Kościelniak
Od higieny sery tracą dziury – uznali fachowcy ze Szwajcarii
źródło: 123RF
Od higieny sery tracą dziury – uznali fachowcy ze Szwajcarii

Ementaler jest robiony ze zbyt czystego mleka – orzekli Szwajcarzy.

Szwajcarskie sery tracą dziury! Co się dzieje? Pytanie tylko z pozoru brzmi dziecinnie. To dziury decydują o zapachu, smaku, konsystencji – i oczywiście wyglądzie – serów. Przez całe lata uważano, że za ich powstawanie odpowiedzialne są bakterie oraz wytwarzane przez nie gazy. A dzieciom opowiadano, że otwory wygryzają żarłoczne myszy buszujące w spiżarni.

Dziury traktowano bowiem jako uszkodzenie, niedoskonałość. Serowarzy pozbywali się tych „wad" przez prasowanie i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10164

Wydanie: 10164

Spis treści
Zamów abonament