Po menopauzie napoje light mogą być zabójcze
Przeszłaś menopauzę? Wystrzegaj się dietetycznych napojów dosładzanych sztucznymi słodzikami. Mogą zwiększać ryzyko udaru i zawału. Lepsze są te naturalne. KARoLINA KOWALSKA
Kobieta po menopauzie, która dziennie pije co najmniej dwa napoje słodzone sztucznymi substancjami, zwiększa ryzyko udaru, zawału, a nawet śmierci. Takie konkluzje przyniosło trwające dekadę badanie przeprowadzone na grupie blisko 82 tys. kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Dane, przedstawione przez zespół prof. Yasmin Mossavar-Rahmani z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku, zaskoczyły nawet kardiologów.
Za dietetyczne naukowcy uznali tzw. napoje zero kalorii, słodzone aspartamem i innymi słodzikami, oraz dosładzane nimi soki. Wyniki zaś dostosowali do czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów czy wysokie ciśnienie krwi. Okazało się, że u pań, które piły co najmniej dwa takie napoje dziennie,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta