Lunch na telefon lub zamawiany online coraz bardziej popularny
Internet | Liczba restauracji obsługujących dostawy podwoiła się w ciągu roku piotr mazurkiewicz
Spośród polskich restauracji już mniej więcej co piąta prowadzi usługę dostawy, a w ciągu ostatniego roku ich liczba się podwoiła – wynika z raportu firmy Stava, zajmującej się właśnie dostawami posiłków. Oznacza to, że na tym rynku znacznie więcej podmiotów odkryło zalety sieci niż choćby w handlu. Paliwem dla rozwoju są zarówno nowe zwyczaje konsumenckie, jak i zakaz handlu w niedzielę. – Od kiedy w marcu 2018 r. wprowadzono nowe przepisy, wyraźnie zarysowała się różnica w weekendowym natężeniu zamówień. Przeciętnie w niedziele wolne od handlu w ciągu ostatniego roku było o 34 proc. więcej zamówień na dowóz niż w niedziele handlowe – podaje Stava w raporcie. W miastach mniejszych czy średnich już nawet niemal co druga restauracja realizuje zamówienia do domu, choć w liczbach bezwzględnych liderami są aglomeracje z Warszawą na czele.
Lata szybkiego wzrostu
Firmy oceniają, że rynek nadal będzie się rozwijał w błyskawicznym tempie. – W 2025 r. blisko połowa jedzenia będzie zamawiana przez internet, a wartość rynku dostaw ogółem wyniesie 11,8 mld zł – mówi Piotr Kruszyński, prezes PizzaPortal.pl. Ta firma oraz Pyszne.pl są największymi platformami do przyjmowania zamówień na posiłki z restauracji.
– W naszej sprzedaży w 2018 r. dostawy stanowiły nieco ponad 40 proc., jednak ten udział stopniowo rośnie. Dynamika...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta