VAT-em w stare kanapki
Fiskus domaga się zapłacenia wyższego VAT od hamburgerów na wynos. I to tych sprzedanych kilka lat temu. Przedsiębiorcy alarmują: wsteczne podwyższanie podatku urąga konstytucji dla biznesu.
Trwa bój przedsiębiorców gastronomicznych z fiskusem o VAT od dań na wynos. Chodzi o stawkę podniesioną z 5 do 8 proc. w 2016 r. Sama podwyżka nie zabolała właścicieli barów i restauracji tak, jak jej stosowanie do wcześniejszych okresów, gdy fiskus na różne sposoby dawał do zrozumienia, że 5-proc. stawka jest prawidłowa.
Przedsiębiorcy muszą pieniądze na dopłaty wysupłać z własnej kieszeni albo brać kredyty. Bo klienci już zapłacili w cenie hamburgera...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta