Dania roślinne szturmem podbijają ojczyznę schabowego
Nowe trendy | Kuchnia wegetariańska i wegańska szybko zyskuje na popularności piotr mazurkiewicz
Ostatnie edycje prestiżowego rankingu portalu HappyCow, pokazującego najbardziej przyjazne weganom miasta na świecie, każdorazowo wzbudzały w Polsce dużo emocji. Okazywało się, że w kraju mocno kojarzącym się z dietą mięsną Warszawa trafia do ścisłej czołówki zestawienia, mierzącego liczbę restauracji nieserwujących nie tylko mięsa, ale i żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, także nabiału czy miodu.
Wege pod strzechy
– Warszawa jest siódmym miastem na świecie, a trzecim w Europie, pod względem wegańskiej oferty według portalu HappyCow.net, a to najpopularniejszy przewodnik po restauracjach wege na świecie. Według niego w Warszawie jest aż 112 miejsc oznaczonych jako wegańskie/wegetariańskie/z wege ofertą (nie tylko restauracje, ale i wege sklepy), z czego aż 47 to restauracje stricte wegańskie. Dla porównania w Berlinie jest ich niewiele więcej, bo 55, ale łączna oferta to ponad 300 wege miejsc – mówi Marcin Tischner, campaigner ProVeg Polska.
Jest to wiodąca międzynarodowa organizacja działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej, której misją jest ograniczenie globalnego spożycia produktów odzwierzęcych o 50 proc. do 2040 r. Celem organizacji jest dążenie do świata, w którym każdy wybiera smaczne i zdrowe jedzenie, które jest dobre dla wszystkich ludzi, zwierząt i planety.
Co więcej, ostatnie badania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta