Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedzenie orzechów chroni przed otyłością

27 września 2019 | Zdrowie | Małgorzata Kaferska-Łysek

Chociaż są tłuste i bardzo kaloryczne, naukowcy nie mają wątpliwości, że warto 
je jeść nawet codziennie. 
Nie tylko nie tuczą, ale 
wręcz ułatwiają kontrolowanie wagi.

Orzechy należą do najbardziej wartościowych pokarmów, a ich właściwości od lat są wdzięcznym obiektem analiz badaczy. Tylko w tym roku pojawiło się kilka nowych poważnych prac naukowych poświęconych korzystnemu wpływowi jedzenia orzechów na zdrowie.

Okazało się m.in., że orzechy włoskie mogą hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – co wykazali naukowcy z Marshall University w USA. Z kolei regularne sięganie po nie na wczesnym etapie ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu i w efekcie podnosi inteligencję dziecka...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11469

Wydanie: 11469

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament