Jedzenie orzechów chroni przed otyłością
Chociaż są tłuste i bardzo kaloryczne, naukowcy nie mają wątpliwości, że warto je jeść nawet codziennie. Nie tylko nie tuczą, ale wręcz ułatwiają kontrolowanie wagi.
Orzechy należą do najbardziej wartościowych pokarmów, a ich właściwości od lat są wdzięcznym obiektem analiz badaczy. Tylko w tym roku pojawiło się kilka nowych poważnych prac naukowych poświęconych korzystnemu wpływowi jedzenia orzechów na zdrowie.
Okazało się m.in., że orzechy włoskie mogą hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – co wykazali naukowcy z Marshall University w USA. Z kolei regularne sięganie po nie na wczesnym etapie ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu i w efekcie podnosi inteligencję dziecka...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta