Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sekret piwa i hybryd

25 października 2019 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Belgijscy piwowarzy zawsze lubili eksperymentować, na przykład z owocami czy przyprawami.
źródło: Shutterstock
Belgijscy piwowarzy zawsze lubili eksperymentować, na przykład z owocami czy przyprawami.

Naukowcy odkryli tajemnicę niepowtarzalnego smaku belgijskich piw.

Reputacja belgijskiego piwa jest od dawna mocno ugruntowana. Z tego kraju pochodzą słynne piwa produkowane w klasztorach ojców trapistów – trappiste.

Belgia to europejska ojczyzna piwa. Strabon (64 p.n.e.–24 n.e.) podaje w „Geografii powszechnej", że we Flandrii piwo warzono już 1200 lat wcześniej. Spośród belgijskich piw najbardziej charakterystyczne są trunki typu lambik. Powstają one w wyniku spontanicznej fermentacji drożdży pochodzenia naturalnego, warzone są w regionie Payottenland. Z kolei geuze to mieszanka lambików, a kriek to lambik owocowy, w jego fermentacji biorą udział wiśnie z pestkami.

W Belgii każdy gatunek piwa pije się w innym naczyniu. „Degustacja belgijskiego lambika jest podróżą do korzeni...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11493

Wydanie: 11493

Spis treści

Reklama

CSR + Monitor biznesu + Komunikaty

Monitor Biznesu + Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament