Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak przekuć wyzwania w szanse

25 października 2019 | Ekonomia i rynek
Pracodawcy – uczestnicy debaty „Rzeczpospolitej” zastanawiali się, na jakie nowe wyzwania związane z HR i kadrami firmy powinny się teraz przygotowywać i jak zabiegać o zatrzymanie dobrych pracowników na długie lata
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
Pracodawcy – uczestnicy debaty „Rzeczpospolitej” zastanawiali się, na jakie nowe wyzwania związane z HR i kadrami firmy powinny się teraz przygotowywać i jak zabiegać o zatrzymanie dobrych pracowników na długie lata
sylwia bilska General Manager  Edenred Polska
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
sylwia bilska General Manager Edenred Polska
anna borys-karwacka dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska
autor zdjęcia: Robert Gardzińśki
źródło: Fotorzepa
anna borys-karwacka dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska
dr ewa jarczewska-gerc adiunkt w warszawskim Uniwersytecie SWPS
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
dr ewa jarczewska-gerc adiunkt w warszawskim Uniwersytecie SWPS
robert lisicki Dyrektor Departamentu Pracy, Konfederacja Lewiatan
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
robert lisicki Dyrektor Departamentu Pracy, Konfederacja Lewiatan
jacek siwiński prezes VELUX Polska
autor zdjęcia: Robert Gardzińśki
źródło: Fotorzepa
jacek siwiński prezes VELUX Polska

Jak na trudnym rynku skutecznie docierać do kandydatów do pracy?
Co i jak robić, by mieć pracowników przygotowanych do dzisiejszych, 
ale i przyszłych potrzeb? krzysztof krubski

 

– Zatrudniamy w Polsce 25 tys. osób. Oferujemy pracownikom McDonald's elastyczne godziny zatrudnienia, przyjazną atmosferę, możliwość pracy w różnorodnym, otwartym środowisku i możliwości rozwoju. W naszych restauracjach każdy może być sobą, ramię w ramię pracują ludzie młodzi z osobami 50+ – stwierdziła Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald's Polska.

Jej zdaniem firma proponuje wiele możliwości rozwoju. Można szybko awansować, jest dużo młodych menedżerów, najmłodszy kierownik restauracji ma 22 lata. McDonald's umożliwia nabywanie kompetencji pożądanych na rynku pracy, chodzi przede wszystkim o tzw. kompetencje miękkie.

Pod rękę z nauką

– Badanie z Uniwersytetem SWPS pokazało, że 8 mln zł inwestowane rocznie w szkolenia przynosi efekty. Studenci pracujący w McDonald's mają znaczące przewagi kompetencyjne na tle innych osób zatrudnionych w gastronomii, m.in. w zarządzaniu zespołem, pokojowym rozwiązywaniu konfliktów, są otwarci na nowe zadania. Według badania SWPS są to kompetencje najbardziej poszukiwane przez pracodawców, niezależnie od branży – ocenia dyr. Borys-Karwacka.

– Jako grupa zatrudniamy w Polsce ponad 4 tys. osób i jak wiele firm mamy swoje wyzwania na rynku pracy. Brakuje pracowników produkcji nawet w tradycyjnych zawodach. Dziś łatwiej pozyskać osobę, która nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11493

Wydanie: 11493

Spis treści

Reklama

CSR + Monitor biznesu + Komunikaty

Monitor Biznesu + Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament