Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mocno tanieje żywność na świecie

07 kwietnia 2020 | Ekonomia i rynek
źródło: Rzeczpospolita

Ceny żywności są dziś rozchwiane, ale po pandemii może być drożej – jeśli kryzys uderzy w producentów. ALEKSANDRA PTAK-IGLEWSKA

 

Globalny koronakryzys przyniósł największy spadek cen żywności od 2015 r. Indeks FAO, prowadzony przez Światową Organizację Żywności, który oddaje poziom cen żywności na świecie, spadł w marcu o 4,3 proc. – Indeks FAO odzwierciedla zmiany cen wśród najważniejszych grup produktów spożywczych na świecie wyrażonych w dolarach – mówi Mariusz Dziwulski, analityk PKO BP. Mogą na niego też wpływać wahania walut – jak ostatnie osłabienie złotówki.

Pandemia koronawirusa osłabiła sprzedaż produktów mleczarskich do Chin, co odbiło się negatywnie na ich cenach. Potaniało głównie mleko w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11628

Wydanie: 11628

Spis treści

Nieprzypisane

Zamów abonament