Polska rosnącą światową potęgą czekoladową
Pomimo pandemii globalny i rodzimy rynek słodyczy czekoladowych nadal się rozwija. W dobrej kondycji pozostaje eksport, a Polska awansowała tu na czwarte miejsce na świecie.
Światowy rynek wyrobów czekoladowych niemal nieprzerwanie rośnie od lat. Jak wynika z danych firmy Euromonitor, w latach 2015-2016 jego wartość zbliżała się do 100 mld dol. W kolejnym roku przebiła tę wartość. I dalej rosła. Pandemia nieco wyhamowała to zjawisko, ale perspektywy rynku są dobre. Z każdym kolejnym rokiem ma solidnie rosnąć, by w 2025 r. dotrzeć do poziomu 133 mld dol. Oznacza to wzrost o 25 proc. w ciągu najbliższych czterech lat.
Największy rynek w regionie
Dobre perspektywy ma także polski rynek słodyczy czekoladowych. Jesteśmy największym rynkiem czekolady w Europie Środkowo-Wschodniej, a dane z naszego rynku pokazują, że Polska branża czekoladowa pozostaje w pandemii w całkiem dobrej formie, choć z mniejszą dynamiką wzrostu. Jak wynika z danych agencji Nielsen, które w swoim raporcie „Światowy i polski rynek czekolady" przytacza firma Wedel, wartość naszego rynku wyrobów czekoladowych w czerwcu 2021 r. wyniosła 7,65 mld zł, co oznacza wzrost 0,5 w ujęciu rocznym.
W 2020 r. kraje Unii Europejskiej wyprodukowały 3,54 mln ton słodyczy czekoladowych. Osiem krajów, które wytwarzają najwięcej, to około 90 proc. produkcji całej UE. Trzej najwięksi producenci produkują niemal 60 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta