Koniec z patogenami w żywności
Wrocławski start-up stworzył pierwszy na polskim rynku mobilny analizator genetyczny – umożliwi on producentom spożywczym szybkie wykrycie wirusów, bakterii, grzybów czy pierwotniaków.
Terralyzer to polskie urządzenie, które ma potencjał stać się światowym hitem. Za innowacyjnym rozwiązaniem stoi Terrabio, zespół ekspertów w dziedzinie biologii molekularnej, współpracujących blisko z grupą konstruktorów i inżynierów. Wykonuje ono testy genetyczne żywności w sposób, dzięki któremu wynik badania jest znany w czasie krótszym niż dwie godziny. To rewolucja, bo na standardowe wyniki takich testów trzeba czekać nawet dwa tygodnie. Jak przekonują w start-upie, Terralyzer to najmniejsze i najbardziej mobilne urządzenie tego typu na świecie.
Sprzedaż ma ruszyć jeszcze w tym roku
Opracowany przez wrocławską spółkę pierwszy na polskim rynku mobilny analizator genetyczny umożliwia producentom żywności szybką, precyzyjną i przedobjawową identyfikacje patogenów.
– W istotny sposób podnosi poziom bezpieczeństwa wytwarzania oraz przetwarzania żywności, co pozwala ograniczyć koszty związane np. ze stratami upraw, zwrotami...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta