Szpitalne menu musi być zdrowe
Posiłki powinny być takie, żeby pacjenci chcieli je zjadać z apetytem. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne dla procesu leczenia – mówi Łukasz Maraszek, dyrektor zarządzający Rekeep Polska.
Prawo i Sprawiedliwość obiecuje, że po wyborach zajmie się na poważnie żywieniem w szpitalach. A jak to wygląda dziś? Widzimy w mediach społecznościowych bardzo różne relacje ze szpitalnego menu.
Sytuacja jest bardzo różnorodna. Są szpitale, które mają tę usługę na – można powiedzieć – czwórkę z plusem. A są takie, które standard żywienia mają na bardzo niskim poziomie. Generalnie program zapowiedziany przez rząd oceniam pozytywnie i w przypadku podtrzymania powinien długofalowo poprawić jakość żywienia w szpitalach.
Od czego zależy jakość szpitalnego żywienia?
Najłatwiej powiedzieć, że od pieniędzy. Ale nie zawsze i nie wszędzie tak jest. W wielu miejscach infrastruktura szpitalna jest bardzo niskiej jakości i nie wszędzie z powodów technicznych daje się wprowadzać projakościowe rozwiązania. Trzeba też pamiętać, że przez ostatnie kilkanaście lat sprawa żywienia pacjentów w Polsce była zwykle pomijana. Szpitale nie otrzymywały na ten cel oddzielnie wydzielonych środków, które by pozwoliły na opracowanie jakiegoś ujednoliconego standardu żywienia.
Dlatego my – jako branża dostarczająca żywność do szpitali – przyjmujemy te zapowiedzi zmian z dużym zadowoleniem. Walczyliśmy o to kilkanaście lat i próbowaliśmy przekonywać, że jest to ruch niezbędny.
Dlaczego?
Bo koszty funkcjonowania szpitala rosną, a...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta