Koniec liczenia kalorii
Jak uniknąć otyłości i zawału serca, udaru mózgu, raka i osteoporozy
Koniec liczenia kalorii
RYS. MICHAŁ KORSUN
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Nie trzeba już liczyć zawartych w pożywieniu kalorii i cholesterolu. Lepiej skoncentrować się na właściwym doborze najbardziej korzystnych dla zdrowia produktów spożywczych. Tak uważa Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA), które nieco modyfikuje obowiązujące dotąd zalecenia dietetyczne, a wyniki tych prac oficjalnie opublikuje pod koniec października.
Rewolucji w dietetyce jednak nie będzie. Nie należy oczekiwać, że za przyzwoleniem naukowców będziemy mogli opychać się ciastkami lub tłustymi wędlinami. Specjaliści rezygnują jedynie ze straszenia kaloriami i tłuszczami zwierzęcymi. W zamian proponują wzbogacenie codziennego jadłospisu produktami (najlepiej pochodzenia roślinnego), dzięki którym łatwiej komponować posiłki. - Osoby przestrzegające tych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta