Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Grymasy i rarytasy – menu na najwyższym szczeblu

20 października 2007 | Styl życia | Danuta Walewska
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita

Jadłospisy z oficjalnych przyjęć najczęściej lepiej się czyta, niż potem trawi podane potrawy. Większość krajów stara się promować specjały własnej kuchni

W Unii Europejskiej najbardziej oczekiwane jest przewodnictwo włoskie. Zapowiada bowiem wina czerwone z Toskanii, białe z Veneto, antipasti, makarony z Apulii, bistecca fiorentina, a na deser espresso. Niestety Unia Europejska liczy już 27 krajów i półroczne przewodnictwo włoskie wypada raz na ponad 13 lat.

Krytyką jedzenia innego niż francuskie wsławił się były prezydent Francji Jacques Chirac. Jego zdjęcia, kiedy jadł szkocki haggis (barania kaszanka), obiegły światową prasę. Chirac robił przy tym takie grymasy, że towarzyszący mu w tym posiłku George Robertson, były sekretarz generalny NATO, pokładał się ze śmiechu. Chirac haggis określił jako obrzydlistwo i dodał: – Nie można ufać ludziom, którzy gotują tak fatalnie jak Brytyjczycy. Ten kraj, jeśli chodzi o wkład do europejskiej sztuki kulinarnej, nie dał nic poza chorobą szalonych krów.

Kuchnia brytyjska ma mnóstwo krytyków. Ta na Downing Street 10, w siedzibie brytyjskich premierów, przy mniej ważnych okazjach podaje na przystawkę łososia, potem pieczeń z sarny albo inną dziczyznę, na deser kleisty pudding toffie. Wina to białe brytyjskie chardonnay i francuski klaret z 1986 roku.

Ale i tutaj Chiracowi nie wszystko smakowało. Brytyjska prasa znów miała uciechę, publikując zdjęcia francuskiego prezydenta...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7843

Spis treści

Ekonomia

100 dolarów za baryłkę coraz bardziej realne
3M – dobrze, może być gorzej
Agtel przejmie Zelkon
Bezrobocie na koniec roku nieco wzrośnie
BusinessPoint wygrał przetarg na wnioski
Chorwaci zrobią polskie cappuccino
Ciech inwestował w Sarzynę
Donbas w Gdańsku do sylwestra
Dwa nowe wiadukty w Poznaniu
Energetyczne negocjacje bez efektu?
GE zatrudni konstruktorów
GM: dobra sprzedaż
Gazprom kupuje rury
Graniczny korek po włosku
Hodowcy czekają na korzystne decyzje UE
Kalendarium gospodarcze
Komputery za 280mln zł
Liczba dnia - 15,8 proc. drożej w petrochemii
Merlin.pl internetowym centrum
Mistrz na zakręcie
Na ile nas cenią?
Nawet G7 nie uratuje dolara przed spadkiem
Novartis: konkurencja generyków
Pierwszy lot superjumbo
Poczta i PKP porządkują grunty
Polak o niewielkiej stopie zwrotu
Polskie reklamy nagrodzone
Pomysł na Czechy
Przewrót w Tarchominie
SAP zgodnie z oczekiwaniami
Sesja z wyborami w tle
Spada tempo na budowach
Sposoby na przewozy
Stop sprzedaży Daewoo
Strach przed rosyjskimi i chińskimi bilionami
Tereny MTK pod biura
Trzy nowe kanały Polsatu w 2008 roku
Tydzień pod znakiem bardzo mocnego złotego
Unijne dopłaty mogą podnieść ceny wieprzowiny
W oczekiwaniu na zwyczajny program gospodarczy
W ubogich regionach wciąż oszukują
Warszawska giełda potrzebuje ekosystemu
Wydawcy zapłacą więcej za gadżety
Wzrost zapasów hamuje ceny miedzi
Z Londynu na GPW
Zapowiedzi dużych zmian
Zarząd Opoczna nie idzie na wojnę z funduszami
Zgoda KE na przejęcie BPH
cytat
komentarz giełdowy
Światowa zbrojownia: USA
Żerań dla GM DAT
Zamów abonament