Pałac Elizejski
upodobania
Za każdym razem‚ gdy szef jakiegoś państwa przyjeżdża z wizytą do Francji‚ prezydent rebubliki podejmuje go uroczystym obiadem. Generał de Gaulle wydał ich 47‚ Georges Pompidou 22‚ Valery Giscard d' Estaing 48‚ Francois Mitterrand 37‚ Jacques Chirac ponad 50. Za czasów de Gaulle'a menu były skromne‚ Pompidou wzbogacił je o foie gras. Giscard był gorącym zwolennikiem nouvelle cuisine‚ Francois Mitterrand lubił ciasta. Z kolei prezydent Jacques Chirac był amatorem egzotycznych potraw. Obsługa i wyposażenie 600 metrów powierzchni 21 kucharzy 6500 sztuk zastawy stołowej 6000 kieliszków i karafek 90 haftowanych obrusów 15 tysięcy - Tyle butelek kryje piwniczka prezydenta Francji. Rocznie wypija się u niego 2 tysiące win grand cru. To daje średnio 5 i pół butelki wina dziennie
300 - Liczba osób – pracowników i gości, które musi wykarmić dziennie kuchnia paryskiego Pałacu Elizejskiego