Zegary a gary
Zawodowi kucharze i doświadczone gospodynie większość czynności wykonują na oko i zwykle niepotrzebne im przyrządy pomiarowe – wagi, termometry czy zegary. Kulinarny amator jednakże bez zegarka miałby w kuchni kłopoty.
No, bo jak tu ugotować jajko na miękko, jak wyczuć ten moment, kiedy zamknięte w skorupce białko jest już ścięte, a żółtko jeszcze nie? Kiedy przerwać parzenie herbaty, która równo po pięciu minutach zaczyna wydzielać garbniki? Jak ugotować makaron, żeby był al dente? Profesjonalista spróbuje i będzie wiedział, czy kluska jest już dobra, ale zwykły zjadacz spaghetti jest bezsilny, bo wyjęty z wody makaron przez dłuższą jeszcze chwilę „dochodzi” (chyba że go zahartować zimną wodą, ale tak wolno potraktować wyłącznie makaron przeznaczony do zupy lub na zapiekankę).
We współczesnych domach kuchnie są wręcz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta