Lepsze niż w 1994 roku, gorsze niż w przemyśle ogółem
Wyniki przemysłu spożywczego po 3 kwartałach 1995 r.
Lepsze niż w 1994 roku, gorsze niż w przemyśle ogółem
Centralny Urząd Planowania opublikował wyniki ekonomiczno-finansowe osiągnięte przez przemysł spożywczy po trzech kwartałach ub. roku. Z danych zebranych przez CUP wynika, że wyniki te są lepsze niż w 1994 roku, ale są nadal gorsze niż w przemyśle ogółem. Poprawę wyników przemysłu spożywczego osiągnięto głównie w następstwie procesów oddłużeniowych oraz poprzez zmniejszenie obligatoryjnych obciążeń wyniku finansowego.
Produkcja sprzedana
Na koniec III kwartału jednostki przemysłu spożywczego zatrudniające ponad 5 osób osiągnęły w porównaniu z takim samym okresem roku ubiegłego wzrost wartości sprzedaży o 5, 5 proc. W przemyśle ogółem wartość sprzedaży wzrosła w tym czasie o 10, 3 proc. , przy czym udział przemysłu spożywczego w tej sprzedaży wyniósł 28, 0 proc. Na niższy wzrost sprzedaży w przemyśle spożywczym złożył się spadek produkcji mleczarstwa oraz niski wzrost produkcji w przemysłach opartych na surowcach roślinnych. Jednak w październiku i listopadzie wzrost produkcji w przemyśle spożywczym był większy niż w przemyśle ogółem....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta