Jak smakuje Praga
To tu zajadano się minogami, tatarem, flakami i pyzami? To, że prawobrzeżna strona stolicy różni się od reszty dzielnic, udowodni powstający Praski Informator Kulinarny.
W restauracji Józefa Bednarskiego, mieszczącej się przed wojną przy Brzeskiej 31, ulubioną przekąską gości był tatar. Wielu podejrzewało, że kucharz robi go z koniny, ale szef przysięgał, że jest z wołu. Do befsztyka tatarskiego podawano wówczas wyśmienitą przyprawę – kabul, który można było kupić obok, na „Różycu”.
To tylko jedna z kulinarnych anegdot, która krąży po Pradze. Z biegiem czasu odchodzą w zapomnienie, a wraz z nimi także tradycyjne praskie potrawy. Aby uratować...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta