Unia nie chce dopłacać do eksportu wieprzowiny
Zniesienie refundacji eksportowych uderzy w polskich eksporterów i rolników
Dopłaty, które obowiązywały od listopada 2007 r., były odpowiedzią Unii na nadprodukcję żywca oraz wysokie ceny pasz. Teraz Komisja Europejska uznała, kryzys minął i mechanizm przestał być potrzebny.
W Polsce ze wsparcia korzystały firmy eksportujące głównie do Korei Południowej oraz na Ukrainę. Do tej ostatniej sprzedaż polskiej wieprzowiny od kilku miesięcy dynamiczne się rozwija.
– Istnieje ryzyko, że z powodu zniesienia dopłat więcej mięsa trafi na krajowy rynek, co może doprowadzić do spadku cen. Skutki nadpodaży odczują także rolnicy – uważa Witold Choiński, prezes Związku Polskiego Mięsa.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że od stycznia do kwietnia Polska sprzedała za granicę ok. 127 tys. ton mięsa wieprzowego i jego przetworów. To ok. 5 proc. więcej niż przed rokiem.