Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Unia nie chce dopłacać do eksportu wieprzowiny

12 sierpnia 2008 | Ekonomia | Beata Drewnowska

Zniesienie refundacji eksportowych uderzy w polskich eksporterów i rolników

Dopłaty, które obowiązywały od listopada 2007 r., były odpowiedzią Unii na nadprodukcję żywca oraz wysokie ceny pasz. Teraz Komisja Europejska uznała, kryzys minął i mechanizm przestał być potrzebny.

W Polsce ze wsparcia korzystały firmy eksportujące głównie do Korei Południowej oraz na Ukrainę. Do tej ostatniej sprzedaż polskiej wieprzowiny od kilku miesięcy dynamiczne się rozwija.

– Istnieje ryzyko, że z powodu zniesienia dopłat więcej mięsa trafi na krajowy rynek, co może doprowadzić do spadku cen. Skutki nadpodaży odczują także rolnicy – uważa Witold Choiński, prezes Związku Polskiego Mięsa.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że od stycznia do kwietnia Polska sprzedała za granicę ok. 127 tys. ton mięsa wieprzowego i jego przetworów. To ok. 5 proc. więcej niż przed rokiem.

Brak okładki

Wydanie: 8089

Spis treści
Zamów abonament