Jarosze uratują Ziemię
Żywność powinna być nie tylko zdrowa, ale i przyjazna środowisku. Mają o tym informować elektroniczne metki, których wprowadzenia chcą eksperci
Człowiek, któremu dobro środowiska leży na sercu, ma coraz więcej możliwości, by w swoich codziennych wyborach dać temu wyraz. Brytyjscy eksperci ds. bezpieczeństwa żywności wpadli na jeszcze jeden pomysł, jak mu to ułatwić.
– Opakowania mogłyby być wyposażone w elektroniczne czipy – mówił podczas festiwalu Brytyjskiego Towarzystwa Nauki prof. Tim Lang z Institute of Health Sciences przy City University London, a także konsultant Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. – Znajdowałyby się na nich informacje dotyczące kosztów dla środowiska wiążących się z wyrobem danego produktu.
Robiąc zakupy, wystarczyłoby podłączyć się za pomocą telefonu komórkowego do czipa, by się dowiedzieć, jaką cenę za wyprodukowanie naszego potencjalnego zakupu musiała zapłacić przyroda. A więc między innymi, ile zużyto w tym celu wody i energii, jak to wpłynęło na klimat, ale także, jak przedstawia się sytuacja z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta